Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί τους χρήστες του WordPress είναι η εμφάνιση βρόχου ανακατευθύνσεων (redirect loop), που έχει ως αποτέλεσμα η ιστοσελίδα να παύει να είναι προσβάσιμη.
Το WordPress χρησιμοποιεί εγγενώς ένα σύστημα ανακατευθύνσεων για να δημιουργεί διευθύνσεις URL (Uniform Resource Locator – Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων) που είναι φιλικές προς τους επισκέπτες και τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και για να στοχεύει τα κατάλληλα προς εκτέλεση αρχεία των σελίδων. Όταν δημιουργούνται συνθήκες, όπου ένας κανόνας ανακατεύθυνσης αναιρεί ή έρχεται σε αντίθεση με κάποιον άλλον το σύστημα οδηγείται σε έναν ατέρμονο κύκλο μεταπήδησης από τη μία ανακατεύθυνση στην άλλη. Στους φυλλομετρητές των χρηστών αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται ποτέ η φόρτωση, και να καταλήγει σε ένα μήνυμα σφάλματος τύπου “ERR_TOO_MANY_REDIRECTS”.
Παρά το ότι οι περισσότεροι φυλλομετρητές δίνουν τη συμβουλή να καθαριστούν τα cookies της ιστοσελίδας, στην πραγματικότητα αυτή η ενέργεια θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος πιθανά σε περιπτώσεις που ο βρόχος αφορά κάποια σελίδα στο σύστημα της οποίας έχετε συνδεθεί στο παρελθόν (έχετε κάνει log-in). Οι κανόνες ανακατευθύνσεων, γενικά, εφαρμόζονται από την πλευρά του εξυπηρετητή και όχι του agent του χρήστη.
Ξεκινώντας τη διερεύνηση της αιτίας του βρόχου πρωτίστως οφείλουμε να ελέγξουμε τις ανακατευθύνσεις που έχουν ενεργοποιηθεί από το σύστημα φιλοξενίας.
Ενδεικτικά για το πολύ διαδεδομένο σύστημα Plesk, στις Ρυθμίσεις Φιλοξενίας βρίσκονται διαθέσιμες οι επιλογές για ενεργοποίηση προτιμώμενου domain, είτε με το πρόθεμα www., είτε χωρίς. Ενδεχόμενη ασυμφωνία σε αυτήν την επιλογή και στο URL του WordPress πιθανά να οδηγήσει σε redirect loop. Ακόμη η ενεργοποίηση της μόνιμης SEO-safe 301 ανακατεύθυνσης από HTTP σε HTTPS (Permanent SEO-safe 301 redirect from HTTP to HTTPS ) από την πλευρά του control panel με ταυτόχρονη χρήση κάποιων δημοφιλών προσθέτων, όπως το Really Simple SSL, ή με επιπλέον ανακατευθύνσεις ενεργοποιημένες, για παράδειγμα μέσω του .htaccess, θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και τυχόν κανόνες σελίδων (page rules), εάν χρησιμοποιείται Cloudflare.
Όπως γίνεται αντιληπτό μέχρι τώρα, από τις πιο συνήθεις αιτίες redirect loop είναι η λανθασμένη διαχείριση των ρυθμίσεων μόνιμης ανακατεύθυνσης από το πρωτόκολλο HTTP στο HTTPS.
(συνεχίζεται…)